Buda: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20

A hazai statisztikák alapján az ország lakossága túlsúlyos vagy elhízott. Nem csoda, hogy fogyókúrás módszerek széles kínálatával találkozhatunk, amelyek ígéretes eredményekkel kecsegtetnek.. Sajnos, ezeknek egy része nemhogy nem működik, még káros is lehet!

De melyik biztosít valós eredményeket, és melyik az, amelyik a kilók helyett csak az időnket és pénzünket viszi, vagy akár az egészségünket is károsíthatja? Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője nyilatkozott a témában.

Azok a diéták, amelyek gyors és kitartó fogyást ígérnek, jobbik esetben csupán hatástalanok, mert:

tipikusan csak egy adott, rövid időszakon át tartanak

mellőzik a heyes táplálkozási szokásokra való tanítás elemeit

a diéta befejeztével többnyire visszatérünk a korább, nem feltétlen helyes táplálkozási rendszerünkhöz – nyillatkozta a dietetikus.

Ám, ami azonban még fontosabb, hogy az efféle divatdiétákat hosszabb távon alkalmazva még az egészséget is károsíthatják!

Az ebbe a csoportba tartozó diétás trendeknek szinte kivétel nélkül az az alapja, hogy megvonják a kalória bevitelt, amely egyes tápanyagok kihagyásához vezet. Ez hiányos, vagy éppen túlzott bevitelt eredményez és ennek következménye az ún. „jojó” effektus.

Szénhidrát – valóban ez a főgonosz?

A szénhidrátokat nélkülöző fogyókúrás étrendek kínálatából Antal Emese dietetikus az Atkins-diétát, a paleolit étrendet és a fehérje tiétát emelte ki. Ezek eredménye viszonylag gyorsan jelentkezik, ám a testsúlycsökkenés hátterében jellemzően a víveszteség áll. Mindemellett változatos mllékhatásokkal is lehet számolni alkalmazásuk során: szédülés, ingerlékenység, enerváltság, a szénhidrátok tartós megvonása hormonzavarokkal járhat. A zsírok túlzott bevitele szív-, és érrendszeri betegségeket idézhet elő, a fehérjék előnyben való részesítése pedig a vesék megterhelését eredményezheti. Ráadásul a fogyókurázás egyik legfőbb szempontjára nem is kerül figyelem: az energia bevitel nincs szabályozva.

Akkor a zsírokat hanyagoljuk?

Az alacsony zsírtartalommal rendelkező díéták követése során csökken a bevitt táplálékok energia tartalma, így előnyeik között sorolhatóak fel, hogy kedvezőbbek a keringési rendszer számára, és fogyáshoz is vezetnek. A zsírok túlzott megvonása viszont bőrszárassághoz, hajhulláshoz repedezett körmökhöz és a zsíban oldódó vitaminok hasznosulási nehézségeihez vezet.

Vegán, a nyers és más hasonló módszerek

Ilyenek például az Ovo-lakto,-szemivegetáriánus, a Vegán, a Nyers-vegán és a Fruitariánus diéták. A zöldség-gyümölcs dömpingtől a diétázónak jobb lesz a közérzete, ráadásul a magasabb vitamin-és élelmirost-bevitel is hasznára válik. A magas energiatartalmú ételek kerülése miatt súlycsökkenésre is lehet számítani, de az állati eredetű fehérjék nélkül hiányállapot, azt követően hiánybetegségek alakulhatnak ki. Jellemző még az ilyen diétáknál a vashiány és a B12-vitamin hiánya, a nyers étkezés esetén pedig az emésztéssel is gondok lehetnek.

Az egyoldalú, „csak ezt vagy csak azt” diéták

Az olyanok, mint a Káposztaleves-diéta, a Juharszirup-diéta, a Csoki-diéta, a Joghurt-diéta vagy a léböjtkúrák évtizedek óta széleskörben alkalmazott módszerek. Alacsony kalóriatartalmuk miatt valóban gyors fogyást eredményeznek, azonban csak rövid, korlátozott időtartamban követhetőek és jellemzően itt is a jojó effektus várható. Az egyéb tápanyagok bevitelének mellőzése pedig egészségtelenül kiéhezteti a szervezetet.

Hogy milyen akkor a jó diéta?

Mindenek előgt nem egy adott időszakra szól – hívja fel a figyelmet rá a szakember. Az életmódváltás és az egészséges szokások kialakítása kell, hogy a szem előtt lebegjen. Egy olyan módszert, életmódot és étrendet érdemesiválasztani, amelymegfelel az ízlésünknek, habitusainknak és lehetőségeinknek, valamint nem igényli egyik tápanyag vagy élelmiszercsoport tartós megvonását sem.

Heti kb. 0,5-1kg testsúlycsökkenést lehet így elérni, és a testünket-lelkünket megterhelő jojó effektus helyett egy egészségesebb, bízhatólag örömtelibb életmód várható eredmény képpen.

Forrás: Femiramis