Buda - Ildi: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20 info@meddiamond.hu

Az élelmiszeripari szereplőknek lehetővé tették, hogy a régi csomagolást használják azoknál az áruknál, amelyek összetevőinél csere történt. Kivételt jelentenek a bébiételek, és továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése.

Megjelent hétfőn az országos főállatorvos határozata, amely lehetővé teszi, illetve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert az ukrajnai háború Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Így számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

Az MTI híre szerint ebben a helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna. A nehézségek kiküszöbölése érdekében

a főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolóanyagukban forgalomba hozhassák.

Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, az intézkedés célja, hogy a lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. Azt azonban hozzátette, hogy a rendhagyó helyzetben elengedhetetlen rugalmasabb szabályozás természetesen nem veszélyeztetheti az élelmiszer-biztonságot. Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött.

A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyerekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. Emellett továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán – mondta Bognár.

A határozat szerint az érintett termékeknél a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre, vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is. Utóbbi esetekben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak is be kell jelenteniük az érintett termékeiket és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

A hvg.hu nemrég számolt be arról, hogy már keresik a napraforgóolaj alternatíváit a hazai élelmiszeripari cégek, miután az orosz–ukrán háború miatt leálltak a szállítások, fogynak a készletek, és az idei termelés feltételei sem biztatók.