Buda - Ildi: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20 info@meddiamond.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) a magas vérnyomást / hipertenziót súlyos betegségként és a korai halálozás egyik fő okaként tartja számon. Megjegyzik továbbá, hogy 2015-ben világszerte 1,13 milliárd felnőtt szenvedett magas vérnyomásban, amely különböző tünetekkel jár. Sokan tapasztalnak erős fejfájást, de nem biztosak benne, hogy ez a magas vérnyomás tünete. Mielőtt a fejfájás és a magas vérnyomás kapcsolatáról beszélnénk, fontos megérteni a magas vérnyomás definícióját és okát.

A vérnyomás a keringési rendszerben a vérnek az erek falára kifejtett nyomása. A vérnyomás alatt általánosságban, a nagy artériákban mérhető nyomást értjük. A normál vérnyomás nyugalmi állapotban 100–140 Hgmm szisztolés (felső érték) és 60–90 Hgmm diasztolés (alsó érték) tartományon belül van. A magas vérnyomás ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket. A magas vérnyomás okai azonban eltérőek, és normális, hogy a vérnyomás a nap folyamán emelkedik és csökken. Például egy erőteljes edzés során a vérnyomás megemelkedik, hogy az oxigénben gazdag vér áramlását a szervezetben biztosítsa (a Johns Hopkins Medicine nyomán). A probléma akkor merül fel, amikor a vérnyomásszintje kórosan magas marad.

Különböző tényezők kiválthatják a magas vérnyomást. Az NHS szerint 20-ból 1 magas vérnyomásos esetet különböző alapbetegségek vagy bizonyos gyógyszerek okoznak. A forrás azt is hangsúlyozza, hogy a rossz étkezési szokások és az olyan negatív életmódbeli döntések, mint a túlzott dohányzás, növelhetik az egyén magas vérnyomásra való hajlamát. 

A fejfájás és a magas vérnyomás közötti kapcsolat

Az Iranian Journal of Neurology című folyóiratban 2013-ban megjelent tanulmány szerint, bár a téma továbbra is ellentmondásos, kevés bizonyíték van arra, hogy az enyhe vagy közepes arteriális hipertónia vagy a vérnyomás ingadozása összefügg a fejfájással. Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség is megismétli ezt az állítást, és azt állítja, hogy a fejfájás nem függ össze a magas vérnyomással – kivéve hipertóniás krízis esetén.

A Mayo Clinic meghatározása szerint a hipertóniás krízis a páciens vérnyomásának hirtelen megugrása, gyakran 180/120 higanymilliméter (mm Hg) vagy annál magasabb vérnyomásértékkel. A forrás a hipertóniás krízist orvosi vészhelyzetnek minősíti, amely stroke-hoz, szívrohamhoz vagy más életveszélyes egészségügyi problémához vezethet. Egy ilyen krízis során a koponyában megnő a nyomás, ami olyan fejfájáshoz vezet, amely nem hasonlít semmilyen tipikus fejfájáshoz (Healthline). Nem meglepő módon az olyan fejfájás-kezelések, mint az aszpirin, hatástalanok lesznek az ilyen fájdalom kezelésében.

A fejfájást kiváltó okok

Számos ok lehet felelős a fejfájás kialakulásáért, ezeket az alábbiakban soroljuk fel:

  • Stressz.
  • Depresszió vagy szorongás.
  • Alváshiány vagy az alvási szokás megváltozása.
  • Étkezés kihagyása.
  • Rossz tartás, kényelmetlen helyzetben végzett munka, egy bizonyos testhelyzetben eltöltött túl hosszú idő.
  • A fizikai aktivitás hiánya.
  • Menstruáció, terhesség, menopauza, külső hormonbevitel.
  • Egyes gyógyszerek, pl. antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők.
  • Esetenként a túl sok fájdalomcsillapító.

Milyen egyéb tünetek párosulnak még a magas vérnyomás betegséghez?

Az évek során a magas vérnyomást a „csendes gyilkos” jelzővel illették (az Egészségügyi Világszervezet szerint). Ez főként azért van így, mert a tünetek nem mindig jelentkeznek a betegségben szenvedőknél, és így nem is tudnak az általa okozott károkról, ami azt jelenti, hogy a kezelés gyakran késik. A statisztikák szerint Európában az emberek 22%-a magas vérnyomástól szenved, hazánkban ez az arány meghaladja a 36%-ot elérve ezzel a legkevésbé sem kitüntető 3. helyet.

A WebMD szerint mire a tünetek megjelennek egy magas vérnyomásban szenvedő személynél, az esetük általában már súlyos – írja a WebMD. Néhány gyakori tünet általában akkor jelentkezik, ha a vérnyomás túl magas, beleértve a mellkasi fájdalmakat, a légzési nehézségeket és a zavartságot vagy a fáradtságot. Az American Heart Association azt is elárulja, hogy a magas vérnyomás veszélyezteti a szem anatómiáját és károsítja a látóideget, ami látásvesztéshez vezet. Egyesek gyakran más tüneteket, például szédülést és izzadást társítanak a magas vérnyomáshoz, de a WebMD szerint ez nem mindig van így. 

Ami a kezelést illeti, az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés keveréke segíthet a Medical News Today szerint. A forrás azt tanácsolja, hogy hetente 150 perc mérsékelt vagy intenzív testmozgást végezzenek. További életmódbeli változtatások közé tartozik a sófogyasztás csökkentése, az alkoholfogyasztás korlátozása és a dohányzásról való leszokás.

források: wikipedia.org; webbeteg.hu

Hogyan előzhető meg a magas vérnyomásból eredő szövődmények kialakulása?

Ahogyan a korábbiakban írtuk, a magas vérnyomást sok esetben nem lehet egyértelműen felismerni, így egy egészséges életmód fenntartása mellett érdemes rendszeresen részt venni szűrő vizsgálatokon is.

A MedDiamond Egészségközpontban egy speciális vérnyomásmérési folyamat (ún. ABI BOSO – boka-kar index) eredményei alapján megállapítható, ha magas vérnyomás vagy egyéb keringési rendszerben fellépő probléma léphet fel. A mérés néhány percet vesz igénybe, amelyet követően egy kiértékelő dokumentáció kerül kiállításra.

Amennyiben a kiértékelés problémát jelez, a dokumentáció hasznos információt szolgáltat a további szakrendeléseken is.

Jelentkezzen már most egy ABI felmérésre!

Recepciós kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!