Buda: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20

A nyár közeledtével együtt érkezik a hőség és a hosszabb utazások ideje is. Ez azonban egy egészséges szervezetet is megterhelhet, egy, az erre érzékeny szervezetre pedig ez különösen nagy terhet róhat. A nagy melegben tapasztalt szédülés, gyengeség, látászavar, netán ájulás árulkodó jel lehet keringési zavarokra, illetve a keringési rendszer betegségeire.

Különösen az idősebbeket, valamint a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedő embereket érinti ez a probléma. A vérnyomáseséssel járó keringési zavarok főként felálláskor vagy hosszabb álló helyzetben való tartózkodást követően lépnek fel.

A vérnyomás leesik, a vér a lábakba zúdul, és így az agy túl kevés oxigént kap. A keringési zavarok emiatt első sorban szédüléssel járnak, és a beteg gyakran lebegő foltokat is lát maga előtt. Súlyosabb esetben pillanatnyi eszméletvesztés is kialakulhat.

Pillanatnyi eszméletvesztés

Eszméletvesztés akkor következik be, ha az agy átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez. Az agyi vérellátási rendszer összeomlását a szervezet maga küszöböli ki: az agyi vérellátás javul. Ezért a páciens néhány másodpercen belül magához tér, és visszanyeri öntudatát, beszélni is tud. Ha ez nem történik meg, vagy bénulás, beszédzavar vagy egyéb öntudati zavarok lépnek fel, azonnal hívjon mentőt!

A következő intézkedések segíthetnek pillanatnyi eszméletvesztés esetén:

  • Helyezze magasra a beteg lábait.
  • Várja meg, amíg a beteg újra magához tér, és hagyja néhány percig nyugodtan feküdni.
  • Itasson vele ásványvizet vagy gyümölcslevet, de csakis akkor, ha a páciens eszméleténél van, és beszélni tud!
  • Ha a beteg néhány másodpercen belül nem tér magához, hívjon mentőt! Amíg a segítség megérkezik, vizsgálja meg a beteg légzését és pulzusát, és helyezze stabil oldalfekvésbe!

A probléma időben felismerhető

Egészségközpontunkban igénybe vehető a keringési rendszer állapotfelmérésére szolgáló speciális, BOSO® ABI boka-kar index mérés, amelyet követően egy számítógépes szoftver elemzi a kapott eredményeket. Ezekből időben felismerhető egy esetleges érrendszeri, keringési rendszerben fellépő probléma.

Keresse fel kollégáinkat bizalommal, és kérjen időpontot egy vizsgálatra!