Buda - Ildi: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20 info@meddiamond.hu

A fascia az egész talpat lefedi legyezőszerűen ágazik el a lábujjak irányba. Az összes kollagén rostja a sarokcsontnál találkozik, épp ezért leggyakrabban a sarokcsont fájdalmával találjuk magunkat szembe. A ok pedig általában a fasciának a nem megfelelő állapota, feszessége, súlyosabb esetben gyulladása.

Rendkívül gyakran fordul elő futóknál, vagy olyan foglalkozásúaknál akik ki vannak téve a rendszeres a kemény felszínen való gyaloglásnak és a túlsúly csak tetézi a problémát. A boltozatemelő nélküli cipőt viselőknél, főként, ha egyébként is le van süllyedve a talpboltozat gyakrabban fordul elő valamilyen talpi fájdalom. A fascitis túlhasználat szindrómának is tekinthető jelenségről van szó, mely erőltetett nyújtások, nagymértékű pronáció(boka befele dől), ellaposodott vagy túl magas boltozat, vagy akár feszes Achilles ín okán is kialakulhat.

Nagyon ritka, hogy a talpi bőnye gyulladást valamilyen traumás sérülés okozná. Érdekesség hogy a planatár fascia megváltozhat különböző kórképekben. Pl. az 1 es típusú cukorbetegségben a plantar fascia hajlamos a glikációra, (bizonyos fehérjék: kollagén elasztán a glükózzal kapcsolódása következtében kialakuló káros szöveti összetapadásra) illetve megvastagodásra.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a fascitist / talpi bőnye gyulladás problémáját?

  • Rendszeresen végezzünk talpi fascia lazítást (masszázslabda, és manuális tecnkikák)
  • Végezzünk talpboltozat erősítő gyakorlatokat
  • Achilles vádli területének nyújtása
  • Megfelelő , kényelmes cipő: kicsit mindenkinek más a statikája, csak általános szempontok, mint, hogy kényelmes legyen, sehol ne szorítson , rendesen férjenek el benne a lábujjak sarok vagy lapos, vagy alacsony legyen, viszonylag puha rugalmas talp. Nagyon jók az 5 ujjas cipők..
  • Sok mezítlábazás, amikor csak tehetjük.
  • Biztosítsunk változatos ingereket talp számára
  • Rendszeres magassarkú cipő használatának kerülése
  • Sok jó minőségű alvás
  • Kevés stressz

Forrás: Carla Stecco : Functional Atlas of the human Fascial System

Ha már kialakult a talpi bőnye gyulladás / plantar fascitis

akkor egyénre szabott általában konzervatív “terápiára” célzott egyénre szabott programra van szükség, amelyben a MedDiamond Egészségközpontban végzett kezelések igen jó eredményekkel segítenek: a CAPENERGY® fizioterápiás készülék tekár kezelései illetve a MORA® módszer ilyen problémákra készített programjai.

Plantar fascitis kezelése CAPENERGY® tekárterápiás készülékkel