Buda: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20

Az idei pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, de az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve, hiszen egyszerre több mint húsz allergén növény pollenje található meg a levegőben, és legalább a felük országosan tüneteket okoz.

Az allergia színpadán jelenleg a legdominánsabb a platán, amelynek virágpora közepes–magas mennyiségben van jelen a levegőben. E növény pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív, de nagyon rövid, nagyjából egy hétig tart – jelenti a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az ország számos területén megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is. Pollenszórásuk a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet, és pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet. Allergiás tüneteket okozhatnak még a nyír, a tölgy, a juhar, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az ostorfa, a dió, a gyertyán és a bükk pollenjei is.

Alacsony koncentrációban jelen van még a kőris, a nyár, az éger és a szil virágpora is. Ezeken kívül megjelent a levegőben a fenyőfélék, továbbá a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jelenleg alacsony.

MTI

Girl breathing fresh air with white dress in a green wheat meadow

Megelőzés és kezelés az allergia terén

Amennyiben allergiás, úgy gondoljon a megelőzésre és az allergia, allergiás tünetek kezelésére! Keresse fel központunkat bizalommal, és ismerje meg, milyen szolgáltatásokat nyújtunk témában.