Buda - Ildi: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20 info@meddiamond.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken elrendelte egy 100 grammos kiszerelésű disznósajt bizonyos tételeinek visszahívását Listeria monocytogenes-szennyezettség miatt.

A Nébih szerint a baktérium jelenlétét az Auchan Tuti Tipp márkanévvel ellátott, 100 grammos, szeletelt disznósajtnál mutatták ki, azon termékeknél, amelyeknek a minőségmegőrzési ideje 2022. június 1-jén jár le.

A hivatal azt kéri, hogy az ilyen minőségmegőrzési idejű termékeket semmiképp se fogyasszák el a vásárlók, továbbá jelezték, hogy e termékek bármelyik Auchan-üzletbe visszavihetők, az árukat blokk nélkül is visszatérítik. A visszahívásról az Auchan honlapján is tájékoztatást tettek közzé.

Agyhártyagyulladást okozhat a Listeria

A Nébih Listeria monocytogenesszel foglalkozó aloldalán azt írták, hogy ez egy, „a természetben széles körben előforduló, emberi megbetegedést okozó baktérium”, amely még a hűtőkben mért hőmérsékleten is képes lehet elszaporodni.

Hozzátették azt is, hogy „az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat”.

Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat

írja a Nébih

Keresse fel központjainkat bizalommal, ahol immunrendszerrel és egészségmegőrzéssel kapcsolatos kezeléseink állnak rendelkezésére.