Buda - Ildi: +36 30 490 71 57 Buda - Szilvi: +36 30 080 02 20 info@meddiamond.hu

Mindig is úgy gondoltam, hogy egy módszer nagy részben az azt képviselő emberektől lesz hiteles. Amikor egy segítő szemében ég a tűz és évtizedekig nem alszik ki, már félút ahhoz, hogy az ember jobban legyen.  A történelmünk során mindig ezek a nyughatatlan elmék vitték előrébb a világot és segítették a fejlődést. A mai modern életben, amikor ömlik az információ, mindenből túlkínálat van és mindenki arra törekszik, hogy eladjon valamit, vagy a módszereit lenyomja a torkunkon, talán még nagyobb szükség van vizsgált módszerekre és olyan emberekre, akik szakmailag és emberileg is képesek képviselni azt, és eligazítani minket az útvesztőkben. A hiteles módszereket megfelelő empátiával és szaktudással szabadna csak alkalmazni az én véleményem szerint, mert a mindenhol megjelenő koklerek sokszor nagyobb kárt okoznak, mint hasznot. A saját egészségügyi problémám kapcsán élesen megtapasztaltam, hogy a legnagyobb bajban ömlöttek a módszerek és javaslatok és mindenki azt mondta, hogy majd ez lesz a tuti! Egy amúgy is nehézségekkel küzdő embernek ez még, jó szándék által vezérelve is rendkívül káros. Ami miatt pedig még károsabb az-az, hogy árthatunk is vele, mert szakmailag felkészületlen emberek osztják az igét. Én magam akkor találtam rá a MORA® módszerre, amikor már nagyon összezavart mindenki és örökre hálás leszek ezért! Ez egy szakemberekkel, szaktudással kifejlesztett rendszer, amit számtalan publikáció is alátámaszt. Na és persze ott van az emberi tényező, szaktudás és rendkívüli életutak és mögötte. Képzett természetgyógyászok, orvosok azok, akik használják és igen, ott ég a szemükben az a bizonyos tűz, ami folyamatos fejlődésre készteti őket, hogy minél több embernek tudjanak segíteni. Azt hiszem, hogy tényleg az tesz valamit igazán hitelessé, ha megmutatjuk mögötte az embert is. Évával való találkozásom, beszélgetéseim és az egészségemhez vezető út, nem zökkenőmentes. Nem lehet az, mert eleve arról szól, hogy kibillentem, Ő meg próbál visszatéríteni az utamra. Személyében egy rendkívül szenvedélyes, szakmailag fedhetetlen és kiváncsi embert ismertem meg, aki fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy másoknak segítsen. Teszi ezt néha finoman, néha kicsit keményebben, pont úgy mint azok, akik képesek életeket megváltoztatni. Köszönöm neki, sokat segít! Ismerjétek meg Őt a következő interjúból!

Gurbó Éva

MORA ® Technologies Kft. és Egészség Útja Kft. ügyvezetője, természetgyógyász, MORA ® terapeuta, hivatalos MORA ® oktató, hivatalos magyarországi Capenergy ® tecarterápia oktató és terapeuta.

Gurbó Éva MORA® állapotfelmérés
Gurbó Éva természetgyógyász, MORA® terapeuta

Hitvallása: 

Mint a természetgyógyászati avatási eskümben az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben megfogadtam, ”…a legjobb tudásom szerint, minden igyekezetemmel segítem a hozzám fordulókat, és mindent megteszek, az egészségük megőrzéséért”. Gyógyító munkámat ezek az elvek vezérlik, mindig a beteg érdekében a leghatékonyabb gyógymódot választom és a „semmi körülmények között sem ártani” elvet megtartom. A sok éves munkám során összegyűjtött tapasztalatok alapján szerzett tudásomat használva az évezredes módszereket alkalmazom. Folyamatosan konzultálok szakorvosokkal és szakemberekkel a hozzám forduló pácienseim érdekében, amennyiben erre szükség van. Természetgyógyászként és menedzserként azt vallom, hogy mivel a test egy komplex egész, azt úgy is kell kezelni minden betegség esetén. Persze nagyon fontos, hogy csillapítsuk a tüneteket (és mindent meg is teszünk ezért), de a feladat itt nem ér véget: meg kell keresnünk az okot, amelyet kezelni kell, és ezzel egyidőben ki kell tisztítani a szervezetet, hogy megelőzzük a betegség kiújulását, vagy egy másik betegség kialakulását. Nagyon fontosnak tartom, hogy a testtel egyidőben a lélekkel is foglalkozni kell. Elsődleges feladatomnak tartom a MORA ® készülékek népszerűsítését, értékesítését, szeretném, hogy minél többen ismerjék meg remek orvostechnikai műszerünket, a MORA ® Novát és a felülmúlhatatlan MORA ® módszert.

Mikor és hogyan találkozott a MORA ® terápia módszerével?

2003-ban ismerkedtem meg a MORA® módszerével. Lenyűgözött, hogy testünk működésének olyan részleteit térképezi fel, amelyek semmilyen, eddig általam ismert, más eljárással nem vizsgálhatók, illetve, hogy számos olyan probléma esetén segít, amelyek egyéb, más módszerekkel tartósan nem száműzhetők. Nem véletlen, hogy számos más –valamilyen kezelést végző- készülékkel szemben a MORA ® orvostechnikai eszköz (subject to European Medical Law). 2003-ban kezdtem el MORA ® készülékeket értékesíteni, és nagyon büszke vagyok rá, hogy egy év alatt több készüléket forgalmaztam, mint az azt megelőző 10 év magyarországi forgalma összesen volt. 2004-ben találkoztam a Med-Tronik GmbH, a MORA® készülékeket gyártó cég tulajdonosával – egyben vezető fejlesztő mérnökével-, professzionális orvos csapatával és üzleti menedzsmentjével is. Bepillantást engedtek a gyártás részleteibe, láthattam, hogy minden egyes készüléket kézzel állítanak össze, és forgalomba hozataluk előtt alapos tesztnek vetik alá. Ez a magyarázata annak, hogy a készülékek nagyon ritkán hibásodnak meg. Emellett szemtanúja voltam, milyen hihetetlenül kreatív és a tudomány legfrissebb eredményeit figyelemmel kísérő team áll a folyamatos szakmai és technikai fejlesztések mögött. 2008-ban látva eredményeimet, a Med-Tronik GmbH kitüntetett bizalmával, és olyannyira támogatta törekvéseimet, hogy Magyarországon kizárólag az én csapatomat (orvosok, természetgyógyászok és munkatársaim) részesítette olyan képzésben, hogy a Med-Tronik kinevezett MORA ® oktatói lehetnek. A gyártóval való napi kapcsolatunknak köszönhetően vásárlóimat első kézből látom el a legfrissebb információkkal.

Hosszas kutatást és fejlesztést követően 2015-ben a Med-Tronik új, ultramodern készülékcsaládot hozott forgalomba. Az új készülékekről tájékozódhat a  www.moratechnologies.de  honlapján.

Mi az a MORA® módszer?

A MORA® módszer története azzal kezdődött, hogy észrevették, hogy az akupunktúrás pontok vezetőképessége megváltozik, ha a Voll-szerinti mérőkörbe gyógyszert helyezünk. Mit jelent ez? Azt, hogy ha a gyógyszer rezgései meg tudják változtatni a szervezet működését, akkor a szervezetnek magának is vannak olyan rezgései, amelyek a gyógyszer rezgéseivel korrelálnak. Ebből jött az-az ötlet, hogy akkor a szervezet saját rezgéseinek korrekciójával is gyógyítható, nem csak kívülről, például gyógyszerbevitellel. Rájöttünk arra, hogy a szervezet rezgéseit a kézről és a lábról (mivel azok a test mikro lenyomatai) egy olyan készülékbe tudjuk vezetni, ahol kóros rezgéseit különböző technikai berendezésekkel (szűrők, erősítők stb.) megfordítva vissza tudjuk juttatni a testbe. Ez azért csodálatos, mert a szervezetben lévő kóros rezgések tükörképükkel találkozva kioltják egymást, vagyis az egyensúlyi, egészséges állapot helyreáll. Nem véletlen, hogy az elmúlt néhány évben a holisztikus gyógymódok előre törtek, gondoljunk csak arra, hogy Németországban a természetgyógyászat államvizsgatárgy az orvosi egyetemeken, vagy, hogy az ottani társadalombiztosítás támogatja az akupunktúrás és homeopátiás kezelést.

Miben különbözik a MORA® módszer a hagyományos terápiás lehetőségektől?

A MORA ® módszer (elektroakupunktúrás állapotfelmérés és biorezonanciás kezelés), az akupunktúrához és homeopátiához hasonlóan, regulációs módszerként a komplementer terápiás módszerek közé tartozik. A MORA® módszer – a nagyszámú tudományos tanulmány ellenére- tudományosan még nem elfogadott. Fizikai testünk egészséggel kapcsolatos működésének olyan részleteit térképezi fel, amelyek eddig semmilyen más eljárással nem vizsgálhatóak, illetve, hogy számos olyan probléma esetén segít, amelyek egyéb más módszerekkel tartósan nem száműzhetők. A kellemetlen fizikai közérzetnek a kiváltó okát próbáljuk felderíteni, majd azt helyreállítani. Általában a páciens nagyon jól érzi magát a MORA ® kezelések után, sokszor a régóta fennálló panaszai elmúlnak.

Nő MORA® kezelés közben
MORA® kezelés

Mi az, ami kiemelten fontos és új lehetőség a módszer tekintetében?

Egészség megőrzés, prevenció. Fájdalom – és mellékhatás mentes. A MORA® módszer szerint elvégzett állapotfelmérés alapján rövid időn belül alapos képet kapunk a szervezet egészségi állapotáról. Egyénre szabott. Mindenki egyéni kezelést kap az egyéni teszteredményei alapján. A kezelés hatására (a szervezetben lévő kóros rezgések tükörképükkel találkozva kioltják egymást ) az egyensúlyi, egészséges állapot helyreáll. Az 1970-es évek elején az orvoslás biokémiai orientáltságú, és szervközpontú volt. Bármely olyan elképzelésnek – amely nem fért be ebbe az elképzelésbe- igen nehéz utat kellett bejárnia. A kezdetekkor a MORA ® módszernek sem jósoltak hosszú pályafutást. Napjainkban az elsősorban szervközpontú gondolkodásmód helyét a holisztikus szemlélet veszi át. Ne felejtsük el, hogy a holisztikus szemléletnek is van tudományos alapja, hiszen például, ha egy sok molekulából álló anyagot vizsgálunk, csak a molekulahalmaz egészéről, az anyagról kapunk információt, nem pedig az egyes molekulákról külön-külön. Ez a modell testünk működésére is érvényes. A biokémiai reakciók vizsgálata mellett a biofizikai folyamatok, a testben zajló kommunikációra, információáramlásra is egyre nagyobb figyelmet fordít a tudományos társadalom. Számos terápiás módszer is a biofizikai szintre összpontosít, pontosan azért, mert egyre inkább nyilvánvaló, hogy a biokémiai reakciók az információáramlás alárendeltjei. Vagyis, ha a beteg testében az információáramlást segítjük, az egyensúly helyreáll, következésképpen a biokémiai folyamatok is rendeződni fognak.

Milyen saját felismerései, tapasztalatai vannak a kezeléssel kapcsolatban?

Én az egészségmegőrzést tartom a legfontosabb feladatomnak. Azt, hogy a hozzám forduló pácienseinket meg tudjam győzni a megelőzés fontosságáról. Ezért is javaslom az évente egyszeri MORA ® állapotfelmérést. Természetesen, nem kerülve el az orvos által javasolt szűrővizsgálatokat sem. Több, mint 25 éves természetgyógyászati tapasztalataim alapján azt látom, hogy régóta fennálló egészségi problémák remekül megoldódnak a MORA ® módszer által a páciensek legnagyobb megelégedettségére. Akut helyzetekben is gyors javulást  tudhatunk elérni.

Ön szerint a gyógyulás tekintetében milyen szempontok szerint kellene haladnunk?

A legfontosabb mindig a megelőzés. A háziorvos által előirt rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenés. 25 testsúly kilogrammonként 1 liter tiszta víz napi fogyasztása. De, legalább napi 2 liter tiszta víz fogyasztása. Pihentető és elegendő éjszakai alvás. Megfelelő ételek fogyasztása, amiből a szervezet energiát és tápanyagot tud felvenni. Rendszeres testmozgás. Stresszkezelés megfelelő módszerekkel. A fentiek betartása után, valamilyen panasz esetén tisztázni kell a fizikai (fertőzés, mérgezés, trauma) és a lelki lehetséges okokat. Majd mindezek figyelembevételével haladni tovább.

Tudományos szempontból kutatásokkal alátámasztott a módszer?

A MORA® módszer – a nagyszámú tanulmány ellenére- tudományosan még nem elfogadott. Ezért a biorezonanciát fizikai közérzetjavításhoz sorolta a magyar jogrend.

Mesélne ezekről a kutatásokról?

Nemzetközi tanulmányok mellett egy hazai vonatkozású tanulmányt szeretnék kiemelni: Dr. Nagy András Péter Főorvos úr (Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, Invazív Matrix Osztály Sebészeti Részlege, Kiskunhalas) megkeresett, hogy jókat hallott a rendelőmről és szeretné, ha elvinném hozzá a készüléket és csinálnánk összehasonlító méréseket. Nagy megtiszteltetés volt számomra ez a felkérés. A vizsgálatok során abszolút nem ismertem a vizsgált személyeket, először fel kellett mérnem a betegeket, majd elmondani kinél mit találtam. Voltak olyanok is, akiknek nem volt panasza, de ezt én nem tudhattam. A végén összehasonlítottuk az eredményeket. És ebből a munkakapcsolatból született meg a Magyaroszágon megjelent prospektív (jövőbe mutató) tanulmány.

dr Nagy András főorvos a MORA® terápiáról
Dr. Nagy András Péter Főorvos úr

Az Ön saját életében, gyógyulásában milyen tapasztalatokat élt meg?

Nagyon tanulságos voltam magam számára is. Azt gondoltam, hogy nekem nem kell használnom a MORA® Nova készüléket, majd ha nagy bajom lesz, akkor hipp-hopp megoldom. Amikor bekövetkezett nálam a baj, nem gondoltam, hogy a betegség ilyen hosszú lesz. Nem részletezném az esetemet, de annyit azért elmondok, hogy még automata váltós autót sem tudtam vezetni (a legkisebb mozgatásra pokoli fájdalmaim lettek), mert a jobb lábammal volt a probléma. Nem tudtam rendesen aludni 4 hónapon keresztül. Az első 2 hónapban remek orvosok vizsgáltak, akik nem értették mi lehet a gond. Mindenki porc problémára gyanakodott, de a fájdalmaim csontrákos szerű fájdalmak voltak. Az egyik orvos elmondta, hogy fogalma nincs, mi lehet a probléma, mert eddig mindent megpróbáltunk és semmi sem vezetett eredményre, hanem éppen fordítva, egyre súlyosabb állapotba kerültem. Nézzem meg a MORA® készülékkel mi lehet a bajom. (Miért csak ekkor? Azt vallom, ha valaki elmegy orvoshoz, akkor az orvosi utasítások szerinti kezelést csinálja végig, ne kombinálja más módszerekkel, mert arra nincsenek vizsgálati eredmények, hogy a szervezet miként reagál, ha kombinálunk két vagy akár többféle módszert. Őszintén szólva nem is értem, hogy sokan miért keresik fel a rendelőmet, ha orvosi kezelés alatt állnak. Az természetesen más, ha a kezelő orvosa küldi hozzám, mert akkor konzultálunk a kezelő orvossal és ekkor orvosi felügyelet alatt van a páciens. Ilyenkor mindig azt javaslom, hogy csinálja végig az orvosi kezelést, és ha még mindig fennállnak a panaszai, akkor keressen fel ismét engem…) Szóval, megcsináltam egy egészségügyi állapotfelmérést a MORA® Nova készülékkel. Elég csúnya dolgokat találtam, meg is ijedtem… Ekkor eszembe jutott, most bebizonyíthatom, hogy milyen remek a MORA® Nova. Viszont, mindezt előtte le kellett kontrollálni MR vizsgálattal. És utána hajrá! Az MR vizsgálat bebizonyította, amit a MORA® Nova készülék is jelzett: „több apró, subcorticalis csontvelő ödéma látható”. Napi 6-8 órát ültem a MORA® Nova programjaiban, miközben az orvos barátaim aggódva figyelték mi fog történni, hematológushoz szerettek volna küldeni. Viszont én azt gondoltam, hogy ettől leszek hiteles, ha meggyógyítom magam. Nem megyek orvoshoz. Eszembe sem jutott, hogy ebből nagy baj lehet. Olyan fájdalmaim voltak, hogy teljesen legyengített. Életemben nem éreztem még azt, ha eszek attól energiám lesz, hát most ezt éreztem csak a MORA® kezeléseknél mérséklődtek a fájdalmaim, ezért ültem szinte állandóan a készülékben. 2 hónapos napi kezelések után kezdtek alakulni az eredményeim jó irányba. És én is kezdtem jobban lenni. Ekkor kértem a házi orvosomtól vérképre beutalót (természetesen legyen benne minden, ami a vérképzéssel kapcsolatos). Itt már csak nagyon pici eltérés volt, mind a vérképzéssel volt kapcsolatos. Az orvos szerint ez már tényleg nem volt probléma, egyébként minden tökéletes volt. 1 évig még vissza-visszatértek a nem jó eredmények és a fájdalmak. Viszont, itt már azért tudtam normálisan élni és végezni a dolgaimat. Szóval, való igaz, amit a mentor doktor nénimtől tanultam: 1 évig tünetmentesnek kell lenni, akkor mondhatjuk azt, hogy rendbe jött a beteg. Ezóta ragaszkodom az évenkénti állapotfelméréshez. Amit ekkor találunk, azt kezelni kell, hogy ne tudjon komoly probléma kialakulni.

MORA® Nova orvostechnikai eszköz alkalmazás közben

Hogyan kellene ösztönözni az embereket, hogy részesei legyenek a gyógyulásuknak és felelősséget, részt vállaljanak azért?

Az egészség megtartása a legfontosabb, ezért a megelőzést, a prevenciót soha se felejtsük el! Évente jelenjenek meg a kötelező szűrővizsgálatokon, amit a háziorvos kiír. Továbbá hozzánk is érdemes eljönniük évente állapotfelmérést kérni, mert kiegészítésképpen ez is mutathatja az aktuális egészségi állapotukat a pácienseknek.

Milyen területeken alkalmazható a módszer?

„MORA® Nova diagnosztikai része a következő indikációk diagnosztizálására alkalmas: allergiás megbetegedések, intoleranciák, kontakt allergiák és inhalatív allergiák formájában történő megjelenése. A MORA ® -Nova terápiás része a következő indikációk kezelésére alkalmas: allergiás megbetegedések, intoleranciák krónikus urticaria, rhinitis allergica, allergiás hörgőasztma, allergiás ekcéma formájában történő megjelenése. A további differenciáldiagnosztika érdekében a MORA ® Nova elektroakupunktúrás diagnosztika résszel (EAP) is rendelkezik. Az akupunktúrás pontok mérése elektromos ellenállás mérésen alapul.”

Elképzelhetőnek tartja és javasolná, hogy a hagyományos diagnosztizálás és gyógyítás együttműködjön az alternatív lehetőségekkel?

Mindenképpen az alternatív oldal nagyon jó kiegészítője lehetne az akadémikus orvoslásnak. Így legalább az akadémikus orvoslás kontroll alatt tarthatná az alternatív oldalt és valós rálátása lehetne rá. Ugyanis az a tapasztalatom, hogy az akadémikus orvoslás nem veszi figyelembe az alternatív oldalt, pedig erre egyre nagyobb az igény az emberek részéről. Persze mindig lesz olyan ember, aki csak és kizárólag az akadémiai orvoslást fogadja el és viszont (aki csak a természetes gyógymódokban hisz). Ami egyáltalán nem baj, mert a világ 2 polaritású (fekete -fehér, ying és a yang, észak és déli pólus, stb.).

MORA® Nova készülékek a MedDiamond Egészségközpontban

Hogy tudná ezt elképzelni?

Jó lenne, ha a háziorvosnak lenne egy MORA® Nova készüléke (néhány háziorvos már vásárolt ilyen készüléket), megfelelően képzett munkatárssal (aki egészségügyi állapotfelmérést csinálna). A teszt eredménnyel menne tovább az orvoshoz a páciens. Az orvos a pozitív teszt alapján tovább küldhetné a beteget a kivizsgálásra. Akinek viszont nem lenne pozitív a tesztje, azt nem lenne indokolt további kivizsgálásra küldeni. Így például a túlzsúfolt szakrendelések megszűnnének, és a túlzsúfoltság miatt elégedetlen betegekkel lehetne addig is foglalkozni MORA® Nova készülékkel, amíg be nem kerülnek az orvoshoz. Hozzám néhány háziorvos küldi a betegeit, amikor azok állapota nem javul. Nekem csak annyi a dolgom, hogy megcsináljam a MORA® egészségügyi állapotfelmérést. Nem mondok semmit a betegnek, csak a teszt eredménnyel visszaküldöm őt a háziorvosához, aki ezek után megtalálja az okot, hogy mi bujt meg a szervezetében, ami még sem vérkép alapján, sem képalkotás útján nem mutatkozott meg addig, pedig a betegnek vannak tünetei. A tapasztalatom az, hogy energetikai szinten már megjelent a betegség fizikai szinten még nem képződött le. A beteg ezért nem érzi jól magát, de az orvosi vizsgálat még nem talál eltérést. Persze, sok esetben az orvosi vizsgálat is talál eltérést.

Miért döntött úgy, hogy beemeli a munkájába a MORA ® terápiát?

Beleszerettem az eredményekbe. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert a munkám nekem a hobbim, nem fárasztó bemenni dolgozni, hanem öröm. Sikerélményeim vannak. Mondjuk nem is adom fel a nehéz eseteket, addig kutatok, gondolkodom, amíg meg nem találom az okokat. Nem szégyellek felhívni szakorvosokat és megkérdezni a véleményüket az adott esetről, mert így én is mindig tanulok (nagyon kedvesen segítenek ők is). Hálásak a páciensek, akik hozzám fordulnak. Én pedig boldog vagyok, hogy segíthettem nekik és újabb sikerélménnyel gazdagodtam.

Köszönöm a beszélgetést!